Magento 2 installeren

Bij de installatie van een nieuwe magento 2 omgeving wordt het direct duidelijk dat het leven van een magento ontwikkelaar niet gemakkelijker is geworden. Magento 2 installeren kan op maar liefst 3 manieren. We behandelen alle 3 de mogelijkheden en vertellen daarbij wanneer deze optie het beste is zodat zelf een keuze gemaakt kan worden welke manier gebruikt kan worden.

Minimale systeem vereisende Magento 2

We gaan hier uit van een installatie met op dit moment de meest recente versie 2.1 Er zijn namelijk enkele wijzigingen ten opzicht van 2.0. Hieronder de voorwaarden:

  1. Linux x86-64 systeem omgeving zoals RedHat (RHEL), CentOS, Ubuntu, Debian enz.
  2. Minimaal 2GB ram geheugen vrij op de server. Dit is noodzakelijk voor o.a. het gebruik van de Magento Marketplace Magento zelf adviseert bij minder geheugen een SWAP File te gebruiken, maar ik zou er gewoon niet aan beginnen met minder dan 2GB geheugen.
  3. Apache 2.2 of 2.4 webserver, daarnaast dient mod_rewrite geactiveerd te zijn voor de benodigde nette URL’s. Of Nginx 1.8
  4. MySQL 5.6. MariaDB en Pecona worden ondersteund. Magento 2.1.2 kunnen ook gebruik maken van MySQL 5.7
  5. PHP versies 7.0.2 7.0.4 (alleen 2.1.2+) of 7.0.6+. Versie 7.0.5. heeft bekende problemen en kan dus niet gebruikt worden. Magento 2.0.X kan ook gebruik maken van PHP 5.5 al adviseren we dat ivm performance verschil niet. Magento 2.0 en 2.1 ondersteunen dus nog geen PHP 7.1
  6. De volgende PHP extensies zijn nodig: bc-math, curl, gd, ImageMagick 6.3.7+, intl, mbstring, mcrypt, mhash, openssl, PDO/MySQL, SimpleXML, soap, xml, xsl, zip. Voor PHP 7 zijn json en iconv nodig.
  7. Het wordt sterk aangeraden om PHP OPcache te gebruiken. Het is dan belangrijk dat de verificatie van OPcache ingeschakeld staat ivm de snelheid.

Verschillende manieren om Magento 2 te installeren

Magento 2 installeren kan op 3 verschillende manieren. Via een ingepakt bestand (zip, tar), Via Composer of via een GIT repository. Alle 3 de manieren behandelen we hieronder.

Magento 2 installeren met een Zip bestand

Dit is de meest eenvoudige manier om Magento te installeren.

Ga naar de download pagina van Magento: https://www.magentocommerce.com/download Hier kunt u kiezen tussen 3 formaten. Zip, Tar.gz en tar.bz2. Dit kan zowel met als zonder demo content (sample data). Bij het downloaden van een dergelijk bestand zitten alle afhankelijke composer onderdelen bijgevoegd. Dit zodat u composer niet hoeft te draaien.
Na het downloaden van het bestand kunt u deze uitpakken en uploaden via een FTP applicatie op de betreffende locatie. Stel we doen dit lokaal kunt u vervolgens gaan naar http://localhost om de installatie op te starten. Staat de site op een domein of sub-domein is het uiteraard http://www.domein.nl bijvoorbeeld. Volg de installatie stappen.

Alle magento afhankelijke onderdelen alsmede de basis van de magento installatie bevinden zich in de /vendor folder. Deze kan vervolgens eenvoudig geüpdatet worden via het Magento Administratiepaneel.

Magento2 Handleiding updates ontvangen? Blijf op de hoogte van toevoegingen, wijzigingen en overige Magento2 Tips & Tricks.

Magento 2 installeren via Composer

Wie volledige controle wilt over de verschillende onderdelen waar Magento afhankelijk van is, die direct toegang heeft tot de webserver, en is technisch genoeg kiest voor deze methode. Wij gebruiken deze methode zelf ook voor onze installaties omdat dit de meest flexibiliteit en controle geeft over de installatie. Daarnaast bied het ons de mogelijkheid eigen packages via composer binnen te halen en zo versies te beheren over meerdere projecten heen.

voorbereiding

Belangrijk is natuurlijk dat Composer geïnstalleerd is en dat er genoeg kennis van composer aanwezig is. Lees anders meer informatie op: [https://getcomposer.org/doc/00-intro.md]

Ook in deze installatie zijn alle afhankelijke onderdelen alsmede de basis van magento (de magento core) te vinden in de /vendor map.

Om te starten is het verstandig om eerst de autorisatie code’s op te halen die noodzakelijk zijn voor de installatie. Dit zijn code’s die opgeslagen staan in uw Magento gebruikers profiel. Creëer deze of login direct in als u al een account heeft: [https://marketplace.magento.com/customer/account/] Zodra u bent ingelogd gaat u naar de tab Developers portal een klikt u vervolgens op My access keys
Magento 2 installeren

 

 

 

Klik vervolgens op de button Create a new Acces Key om een nieuwe sleutelset aan te maken. Geef deze een algemene naam en en druk op Generate new`

generate-new-keys

Bewaar vervolgens de public en private key goed. Dit doe ik zelf altijd even in een los tekst bestandje. Hier wordt dadelijk bij de installatie namelijk om gevraagd.

Start installatie

Log in de server via SSH en ga naar de zogenaamde “root” van de site. Dit is vaak iets zoals `/var/www/vhosts/domein.nl/httpdocs/ of `/home/domein.nl/public_html bijvoorbeeld. Hier draait u vervolgens het commando om via Composer Magento te installeren:

composer create-project --repository-url=https://repo.magento.com/ magento/project-community-edition ./

Belangrijk is overigens wel dat deze folder volledig leeg is. Anders zal er een foutmelding volgen.

Er wordt vervolgens gevraagd om de eerder verzamelde autorisatie code’s. Doorloop vervolgens door naar de website te gaan de volledige installatie stappen.
Om Magento 2 met demo data (sample data) te installeren dient u opnieuw in te loggen in de server. En naar de root van de site te gaan. De volgende 2 commando’s dienen ingevuld te worden:

php bin/magento sampledata:deploy
php bin/magento setup:upgrade

Deze commando’s updaten de Composer file en halen zodoende de bestanden binnen. Het setup:upgrade commando zorgt daadwerkelijk voor de installatie en het vullen van de data in de database. Vaak volgt de melding dat Magento opnieuw gecompileerd dient te worden Dit kan gedaan worden met het volgende command in de SSH terminal.

php bin/magento setup:di:compile

Dit duurt ongeveer 3 tot 8 min om te voltooien, afhankelijk van de snelheid van de server en de verbinding.

Magento 2 installeren via Github

De derde en laatste methode is het installeren van Magento 2 via Github. Dit is voor wat ons betreft de minst logische keuze voor de gemiddelde ontwikkelaar. Dit is eigelijk uitsluitend bedoeld voor ontwikkelaars die ook bijdragen aan de ontwikkeling van Magento 2. Dit keer zijn de basis onderdelen van Magento niet te vinden in de `/vendor map maar in de `/app/code map van Magento.

de GIT repository is te vinden onder https://github.com/magento/magento2 Deze zijn opgedeeld in versier releases op https://github.com/magento/magento2/releases

Zorg net zoals hierboven beschreven voor een lege root map op de server, en log hier in middels SSh. Vervolgens kan het volgende command gedraaid worden:

git clone [email protected]:magento/magento2.git .

Zodra deze klaar is met downloaden kunnen de externe onderdelen naar binnen gehaald worden in de /vendor map. Dit doet u door in de root van het domein het volgende commando te draaien

composer install

Nu kunnen we Magento daadwerkelijk gaan installeren. Dit kan via de standaard setup wizard zoals in de voorgaande mogelijkheden. Maar kan ook via de zogenaamde “Command Line Interface” CLI (of SSH terminal) Letop wijzig uiteraard de velden

php -f bin/magento setup:install –base-url=http://www.domein.nl/ --backend-frontname=adminurl --db-host=localhost --db-name=databasenaam --db-user=databasegebruiker --db-password=microdesign --admin-firstname=Jan --admin-lastname=Jansen [email protected] --admin-user=admin --admin-password=welkom123 --language=nl_NL --currency=EUR --timezone=Europe/Amsterdam –use-rewrites=1

Conclusie

Hopelijk bent u er een beetje uitgekomen. Zo niet horen we dat natuurlijk graag.  Magento 2 installeren gaat niet altijd vanzelf. Er kunnen enorm veel verschillend fouten naar boven komen tijdens de installatie, en onze eerste installaties zijn dan ook zeker niet zonder horten en stoten tot stand gekomen. We hebben inmiddels uitgebreide ervaring in het opzetten van nieuwe installatie. Support of assistentie nodig? Neem contact met ons op.

Magento2 Handleiding updates ontvangen? Blijf op de hoogte van toevoegingen, wijzigingen en overige Magento2 Tips & Tricks.